Martta Johanna Vinberg (19.4.1908) ja Kosti Johan Jalava (28.12.1901-5.8.1966) vihkikuvassa Metsolan talon portailla 7.12.1930. Jalavat asuivat vuokralaisina Metsolassa vain vähän aikaa. Pariskunnan vanhin lapsi Eila Marjatta syntyi tässä talossa
Martta Johanna Vinberg syntyi Tervalammen kartanon torppari Karl Gustaf Vinbergin (1861) ja Wilhelmina Karoliinan, o.s.Berg (1862) suurperheeseen nuorimmaisena. Perheeseen syntyi 15 lasta, joista yhdeksän eli aikuiseksi. Martta syntyi kaksossisarena ja hänelle sijattiin vuode piironginlaatikkoon.
Toinen tytär nukkui vakussa, kehdossa ja vain hänelle riitti äidinmaitoa. Sisko Anni Elina kuoli kuitenkin jo 6-vuotiaana. Samoihin aikoihin Vinbergin perhe muutti Torholaan Hurrin talon Solbackan torppaan.
Rippikoulun käytyään Martta Jalava oli apulaisena tuomari Niemelän perheessä Kuikun tilalla Enäjärven rannalla, hänen kaupunkiasunnossaan Helsingissä sekä Helsingin lakiasiaintoimistossa. Martan tehtävänä oli mm. huolehtia tulien sytyttämisestä uuneihin aamuvarhaisella. Tytölle ei maksettu rahapalkkaa. Ruuan, asunnon ja välttämättömien vaatteiden katsottiin riittävän.
Niemelöiltä Martta siirtyi vakuutusneuvos Wilho Aholan perheeseen Eero Vilhon (1919) lapsenhoitajaksi. Perhe asui Helsingissä Kaivokatu 12:ssa Seurahuoneen talossa. Martan lisäksi perheessä oli myös keittäjä ja sisäkkö. Martan palkka nousi viidessä vuodessa 75 markasta 400 markkaan kuukaudessa. Perhe toimitti lapsenhoitajansa myös Martta-kurssille ja suunnitelmissa oli talouskouluun lähettäminen. Ennen tätä, 1930 Martta tuli kotiin kesäloman viettoon ja meni tyttöystävänsä kanssa tansseihin työväentalolle. Martta huomasi heti tuntemattoman nuoren miehen, joka tuli pian pyytämään häntä tanssiin. Rakkaus syttyi ensi silmäyksellä. Nuoret vaihtoivat osoitteita. Kirjeet kulkivat edestakaisin syksyn aikana ja Martan oli vaikea kertoa isäntäväelleen, ettei kouluun menosta tulekaan mitään, hän on menossa naimisiin.
Martan mies Kosti Johan Jalava oli kotoisin Kiikalasta. Kosti ja Martta vihittiin Vihdin kirkossa. Kosti Jalava toimi vuosikymmenet tie- ja vesirakennustöiden työnjohtajana osallistuen erityisesti siltojen rakentamiseen, mm. Keravan ja Laajalahden sillat olivat hänen työmaitaan.
Nuoripari vaihtoi usein asuinpaikkaa. He asuivat mm. Martan veljen Kalle Vinbergin luona Solbackassa ja Kalle ja Fanny Malmstedtin luona Huhdanmäessä.
1936 Jalavat ostivat Metsärinne-nimisen tilan Mertsi ja Jenny Merivirralta Juhanintien varrelta Nummelassa ja rakensivat omakotitalon. Leskeksi jäätyään 1966 Martta myi talonsa.
Martta ja Kosti Jalavan saivat lapset: Eila Marjatta (1931), Vuokko Orvokki (1932), Risto Johan (1934), Paula Tarja Johanna (1942) ja Reijo Kalevi (1945).
Perhekuva 1950-luvun taitteesta. Edessä isä Kosti, Paula, äiti Martta sylissään Reijo. Takana Risto, Vuokko ja Marjatta.
Perheenemännän tehtävien ohella Martta Jalava oli mm. kesäapulaisena Luontolassa, aamupostin kantajana ja siivoojana apteekissa. Lisäksi hän oli 50 vuotta Vihdin seurakunnan lähetyspiirissä ja pitkään emäntänä seurakunnan Kultaisen iän kerhossa. Hän oli myös Nummelan Eläkkeensaajat ry:n perustajajäsen.
Martta Jalava oli koko ikänsä taitava käsitöiden tekijä, vihkipukunsakin hän ompeli itse. 8-vuotiaasta lähtien hän keräsi rohtimia, pellavaa ja villoja. Hän teki kaikkia pellavan käsittelyvaiheita, keri lampaita ja tikkasi täkkejä, ompeli lasten ja omat vaatteensa ja neuloi lukemattomia sukkapareja. Myöhemmin hän harrasti silkki- ja posliininmaalausta, virkkausta, nypläämistä sekä poppanan kudontaa.
Martta Johanna sai elää harvinaisen pitkän ja työntäyteisen elämän. Viimeiset vuotensa hän eli Nummelan Kaarikodin palvelutalossa osallistuen Vihdin seurakunnan, Nummelan Eläkkeensaajien ja jälkeläistensä lukuisiin tapahtumiin.
Martta Jalava kuoli 103-vuotiaana viihtyisässä Kaarikodin asunnossaan 2011.
![](https://www.nummela.info/kh_images/10343.jpg)