Toukokuussa vuonna 1923 syntyi Otto Johan ja Aino Hilja Vehmanin perheeseen tytär Anna. Perhe asui tuolloin Härköilän kylän Nissolan tilan mailla. Kätilö Vuoristo oli auttamassa synnytyksessä.

Anna Andström (*1923 Vihti, o.s. Vehman) aloitti koulunkäynnin Nummelan kivikoulussa vuonna 1930. Kahden alakoululuokan ajan opettajana oli Olga Brandt. Annan mielestä hän oli vaativa, hyvä opettaja, ”tomera täti”.

Kolmannella luokalla Annaa opetti Eeva Mäkelä, Sähköyhtiön johtajan rouva. Häntä Anna piti mukavana ihmisenä, mutta aivan liian kilttinä opettajana, joka ei työssään ollut kovin tehokas.

Seuraavana vuonna Annan opettajana oli Elin Karhumäki. Elin Karhumäki oli Annan mielestä ”lepsu” opettaja.

Kahden viimeisen varsinaisen kouluvuoden ajan Anna oli johtajaopettaja Kalle Oskari Koskisen luokalla vanhassa puukoulussa.

Kun Anna oli 6. luokalla, opettaja Koskinen sai keuhkokuumeen ja sairasti koko kevätlukukauden. Hänen sijaisenaan toimi kirjailija Einari Vuorela. Hän ei asunut koululla, vaan räätäli Louhen talossa, Kanervalassa. Opettajana Einari Vuorela oli Annan mielestä asiallinen ja mukava, ihmisenä kyllä erikoislaatuinen. Kun vakinainen opettaja oli aina antanut Annalle äidinkielen aineesta arvosanan yhdeksän, sijainen antoikin hänelle vain 8. Silloin Anna ”pillastui” ja vei vihkonsa opettajalle ja kysyi syytä. Tähän Vuorela vain totesi: ”Antaa nyt olla tämän kerran”. Einari Vuorela lausui tunneilla mielellään omia runojaan.

Ns. jatkoluokkien aikana tytöillä oli iltaisin keittokoulua kivikoulun yläkerrassa olleessa keittolassa. Lisäksi opetettiin yhteiskuntatietoa ja käsitöitä. Poikien jatkoluokilla tehtiin mm. puutöitä koulupihan keskellä olleen rakennuksen veistoluokassa.

Koulun toiminnasta Anna muistaa jokasyksyisen kirjoituskilpailun, missä hän sai aina 1. palkinnon. Palkinnoksi annettiin kirjoja ja pankkikirjoja.

Puukoulussa oli Annan kouluaikana koulukirjasto, missä Anna sai huolehtia lastenkirjojen lainauksesta oppilaille.

Anna Vehman (*1923, myöh. Andström) tuli vuonna 1939 töihin Rauni Kansanahon matkustajakotiin. Sitä ennen hän oli palvellut kesän ajan Luontolan kylpylässä.

QAZ_KUVA_[13011]

Vuodesta 1941 (tai 1942) lähtien Anna työskenteli Päivölän virkistyskodissa, mikä vuodesta 1944 lähtien toimi saksalaisten sotilaiden sairaalana.

Myöhemmin hän työskenteli mm. Sellgrenin kutomolla.

Anna Andström ja hänen työkaverinsa Tellervo Tylli (os. Lehtonen) tulossa Sellgrenin kutomolta Palojärvellä. Kuvan omistaa Anna Andström.
Taunon 80- vuotissyntymäpäivää vietettiin Nummelan työväentalolla v. 1990. Tarjoiluhenkilöihin kuulunut Anna Andström (o.s. Vehman) onnittelemassa päivänsankaria. Kuvan omistaa Anna Andström.