Luoteis-Uusimaassa 19.6.1999 on julkaistu toimittaja Marja Keski-Luopan kirjoittama artikkeli

Nummelan vanha paloasema korjataan lähivuosina vaiheittain Vihdin kansalaisopiston ja kunnan taidegalleria Pictorin käyttöön.

Kulttuurille pyhitettävä rakennus on aiemmin toiminut autopajana ja sittemmin paloasemana aina viime syksyyn saakka, jolloin uusi paloasema valmistui Kenttälään.

Tohtori Eino Ketolan kirjoittaman Vihdin historian ensimmäinen, 1918-1939 käsittelevä osa kertoo Nummelan pienistä yrittäjistä.

Ministeri Veikko Helle muistelee Ketolan historiateoksessa, että Nummelan sepistä merkittävin oli karkaisuseppä Kalle Långström, jolla oli paja Lohjantien varressa. Lohjantie kulki tuolloin nykyisen pääkirjaston ja entisen paloaseman välistä Pisteelle.

Uusi aika toi autot, ja Kallen poika Lauri Långström perusti autokorjaamon Nummelaan, isänsä pajan lähelle Lohjantielle. Korjaamo oli ilmeisesti vanhan paloaseman rakennuksen ensimmäinen osa.

Ketolan teoksessa lainataan mainoskirjoitelmaa, joka julkaistiin Länsi- Uusimaassa 1929:

”… Tänne tällaisten autoparkain matka johtaa, mutta ei rangaistuksen uuniin, vaan puhdistuksen kiirastuleen, kuin ainakin sairastuneen lääkäriin. Eikä niitä täällä pahoinpidellen kostotoimiin ärsytetä, vaan varman avun kaikki saavat.
Ylimönttööri on taitava ja kokenut autoteknikko, joka pahimmatkin viat älyää, ja alimestareita ja apulaisia on riittävästi. Niinpä kangistuneet nivelet täällä pian notkistuvat, seisattuneet pyörät hyrisemään rupeavat ja auto herää uuteen elämään. Kuuliaisena palvelemaan se tottelee jälleen ohjaajansa pienimpiäkin viittauksia ja jälleen sujuu matka ajatuksen nopeudella.
Nummelan autopajan, jonka jo ennestään tilavia suojia paraikaa laajennetaan, omistaa seppä Långström.”

Laajennus 1950-luvulla

Kunnanvaltuutettu Aulikki Hiltunen kyseli viime valtuuston kokouksessa funkistyylisen vanhan paloaseman suunnittelijaa, ja kun vastausta ei heti löytynyt, Hiltunen lupasi selvittää asiaa ja pääsi 1950-luvulle saakka.

Hän jututti syntyperäistä nummelalaista Eino Saleniusta (77), joka oli 1950-luvun puolivälissä, tarkalleen sanoen 1953 kirvesmiehenä kun rakennusta laajennettiin.

– Laajennus tehtiin keskustan puoleiseen päähän, koska koulunpuoleinen vanha osa oli niin matala, että uudet kuorma- ja muut isot autot eivät sinne enää mahtuneet, kertoo Salenius.

Kaksikerroksisen laajennuksen piirsi ja suunnitteli Esko Säiläkivi, joka oli kunnallakin rakennusmestarina jonkin aikaa. Kirvesmiehinä olivat Eino ja Erkki Salenius, muurarina Paavo Jalonen. Rakennuttaja oli mestari Lauri Långström, jonka 50-vuotispäivän Eino Salenius muistelee olleen samoihin aikoihin kun laajennusta tehtiin.

– Laajennus oli kai isompi kuin vanha osa. Kysyin, että riittääkö oven korkeus nyt varmasti uusille autoille, ja se asia mitattiin Toreniuksen linja-autolla, Salenius kertoo.

Paloaseman käyttöön rakennus siirtyi ilmeisesti 1970-luvun alussa.