Vanha Eroittaja Pilkkukuja 1
Eroittajan liikerakennuksessa oli aluksi Lohjantien puoleisessa päädyssä kirjakauppa. Helvi Lindgrénillä oli jonkin aikaa ns. ” lyhyttavarapuoti”. Siellä oli hyllyt täynnä tavaraa ja tuoksu kiehtovan puhdas.
Aluksi yläkerrassa asui Matilda Lindgrénin lastensa Helvin ja ja Aarnen sekä kasvattityttärensä Raunin kanssa. (Aarne otti myöhemmin käyttöön sukunimen Laustio.) Hän avioitui 1935 Tuusan talon tyttären Vuokko Sammalkarin kanssa. Heidän kotinsa oli jonkin aikaa Eroittajan yläkerrassa ns. pienellä puolella.
Aarne Laustio oli sotaa edeltävinä vuosina Someron Linjan autonkuljettaja. Hän oli taitava hanuristi ja soitti nuoruusvuosina mm. Havaj Jazz Band– yhtyeessä, joka harjoitteli joskus Eroittajan kivitalon yläsalissa, missä oli myös Helvin piano. Appensa, Kalle Sammalkarin jälkeen Aarne Laustio oli pitkään Tuusan talon isäntä.
Sotavuosina talossa asui myös helsinkiläisiä sukulaisia sekä Italian lähetystösihteeri vaimoineen ja suomalaisine avustajineen. Rosa Tuurilla oli mukana kolme lastaan. Italialaisilta jäi kellariin kymmenittäin tyhjiä Chianti-punaviinipulloja. Niistä tehtiin pöytälampun jalkoja.
Kun Nummelassa pelättiin pommituksia, oli Matilda Lindgrén Ritva ja Ari Hellen kanssa sukulaisten luona Pyhäjärvellä.
Jatkosodan loppuaikoina, käytyään reserviupseerikoulun Niilo Helle siirtyi Niinisalossa rintamalta pääesikuntaan Helsinkiin. Perhe muutti kaupunkiin syksyllä 1943. Helmikuun 1944 rajut pommitukset pakottivat palaamaan Nummelaan. Syksyllä päästiin takaisin kaupunkikotiin.
Syksystä 1944 Toivo Vikmanilla oli huonekaluliike Eroittajan Vesikansantien puoleisessa päädyssä. Verstas oli Taasolan talossa, nykyisen Meritien varrella. Siellä työskenteli myös puuseppä Alpo Sievinen.
Leskeksi 1942 jäänyt, Viipurista evakkona lähtenyt Anna Matilda Tylli tuli Nummelaan ja vuokrasi Eroittajan talossa olleen Helvi Hellen kahvilan ja kioskin 1944. Tyllin perheen pojat Aimo, Tuukka ja Orvo perustivat saman talon kellariin oman liikeyrityksensä. Siellä valmistettiin mm. lusikoita, uistimia ja pitkiä siimoja.
Jo 1920-luvulla veljesten vanhemmilla, Jalmari ja Tilda Tyllillä, oli kalastustarpeita valmistanut yritys (galvanointifirma) Viipurissa. Firman toiminta jatkui vielä hetken aikaa Lauri Luodon piharakennuksessa Lohjantien varrella.
Tyllin mamma, niin häntä yleensä kutsuttiin, asui myöhemmin kivenhakkaaja Lindforsin talon yläkerrassa Lohjantien varrella, kunnes muutti poikansa Orvon kanssa Helsinkiin.
Myös rouva Tyllin tytär Eila ja tämän mies Olavi Sainio olivat mukana liikeyrityksessä. Heidän oma firmansa jatkoi ennen kaikkea muovialan yrityksenä valmistaen mm. sadetakkeja Vesikansantien varrella Eklundin perheen omistamassa Kuusela-nimisessä talossa. Osoite olisi nyt Pisteenkaari 5. Osa Tyllin perheestä myös asui Eroittajassa.
Jo ennen sotia 1936 Rauni Kansanaho oli jäänyt leskeksi ja palannut takaisin Nummelaan. Kasvattiäidin suuresta tontista myytiin hänelle tontti matkustajakodin rakentamista varten.
1948 Eroittajan liiketalo ja Keskipisteen puoleinen osa tontista myytiin Nummelan Osuuskassalle. Kahvilan irtaimisto myytiin huutokaupassa, jonka meklarina toimi Luukas Leopold Hietanen.