/><figcaption class=wp-element-captionAnton ja Fredrika Sjelfman. Kuva: Juhani Mikkolan kokoelma

1903 Johan August Salenius myi Tuusan tilan maakauppias Anton Kristian Sjelfmanille. (1846 Akaa). Sjelfmanilla ja hänen vaimollaan Fredrikalla, o.s. Määttä, (1847 Muhos) oli suuri perhe. Heidän vanhimmat poikansa Anton Harald (1870) kuoli 1881 ja Johan Robert Kristian (1873) 1880.

1875 perheeseen syntyi tytär Olga Fredrika, myöh. suom. Salama. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi ja toimi suurimman osan työvuosistaan opettajana Pietilän koulussa Ojakkalassa. Olga Salama kuoli 1924.

/><figcaption class=wp-element-captionOlga Salama. Kuva: Laustion perheen kokoelma

1878 perheeseen syntyivät kaksoset, Kustaa (Kyösti) Aleksander ja Kalle Fredrik, myöh. suom. Sammalkari. Hän kävi Muhoksessa Koivikon maanviljelyskoulun ja valmistui maatalousteknikoksi. Hänestä tuli 1904 Tuusan isäntä.

/><figcaption class=wp-element-captionKalle Sammalkari 1894. Kuva: Laustion perheen kokoelma
/><figcaption class=wp-element-captionKyösti Sjelfman 1894. Kuva: Laustion perheen kokoelma

Kyösti-veli koulutettiin ylioppilaaksi Helsingin normaalilyseossa. Hän oli VR:n palveluksessa mm. Hangon ja Lahden asemapäällikkönä. 1940 hän joutui sotatilanteen vuoksi lähtemään Hangosta ja palasi Nummelaan.

Kyösti hallitsi useita kieliä, suomen ja ruotsin lisäksi saksaa ja venäjää. Hän asui jonkin aikaa Pietarissakin. Vaimonsa Dagmarin (Tatta), o.s. Höglund äidinkieli oli ruotsi. Hän puhui kuitenkin hyvin suomen kirjakieltä ja toimi aikanaan rautateillä mm. sähköttäjänä ja lipun myyjänä. Heidän tyttärensä Aija, myöh. Mikkola syntyi 1913. Jukka-poika (1915) opiskeli lakitiedettä. Hän kuoli 1937 keuhkokuumeeseen. 

Dagmar Sjelfman kuoli maaliskuussa 1954 ja Kyösti Sjelfman heti seuraavassa kuussa.

Anton ja Fredrika Sjelfman saivat myös tyttäret Rauha Suoma (1880), myöh. Pesonen ja Lempi Maria (1884), myöh. Kaarlola.

/><figcaption class=wp-element-captionFredrika Sjelfman (oikealla) tyttärineen Tuusan salissa. Fredrikan takana Lempi-tytär, istumassa keskellä Olga ja vasemmalla Rauha. Kuva: Maija Rahikaisen kokoelma
/><figcaption class=wp-element-captionRauha Sjelfman. Kuva: Laustion perheen kokoelma
/><figcaption class=wp-element-caption Lempi Salama. Kuva: Laustion perheen kokoelma

Rauha kävi Olga-sisarensa tavoin Heinolan seminaaria. Siellä hän avioitui 1905 seminaarin liikunnanopettajan, Onni Pesosen kanssa. Avioeron jälkeen 1930 Rauha Pesonen palasi Nummelaan ja asettui Kalle-veljen rakennuttamaan Pirtti-nimiseen huvilaan. Kyösti-veljen ostettua Pirtin, Rauha, joka otti takaisin sukunimensä Sjelfman, sai kodikseen pienen punaisen mökin Tuusan mäen rinteessä. Rauha Sjelfman kuoli 1955.

/><figcaption class=wp-element-captionPirtti-niminen huvila 1900-luvun alussa. Kuva: Maija Rahikaisen kokoelma

Lempi, joka Olga-sisaren tavoin käytti sukunimeä Salama, kävi Vihdin kansanopiston ja avioitui 1918 Enäjärven toiselle puolelle Hannulan tilan isännän Väinö Kaarlolan kanssa. Lempi Kaarlola kuoli 1970. Anton Kristian Sjelfman kuoli 1895 ja hänen vaimonsa Fredrika 1926.