Elokuvat / Näytelmät

Seuratalo oli vuosikymmenten ajan Nummelan elokuvateatteri. 

Ensimmäiset elokuvat heijastettiin seuratalon ulkopuolelta kuorma-auton lavalta ikkunan kautta sisällä olleelle valkokankaalle. Auton pakokaasua tuli joskus sisälle niin paljon, että katsojat alkoivat voida pahoin. Silloin heidän täytyi käväistä ulkona hengittämässä.

Seuratalon eteisosan päällä oli salin puolelle avonainen parvi, minne johtivat portaat eteisaulasta. Parvelta esitettiin myös myöhemmin elokuvia. Valkokangas oli näyttämön esiripun edessä. Esityksissä oli aina tauko, kun filmiä täytyi vaihtaa, sillä esityskoneita oli vain yksi. Elokuvien esittäjät kiersivät tuolloin vielä eri paikkakunnilla. Mm. Kalervo Karhulahti ja Akke Selin esittivät eläviä kuvia Nummelassa. Myöhemmin filmikonetta varten rakennettiin konehuone näyttämön taakse, paloturvallisuussyistä kivestä ja sementtitiilestä. Valkokangas oli tuolloin salin sisäänkäyntipäässä.

Konehuoneen rakennuttivat Konsta Repo, Toivo Lintumaa ja Reino Kärävä, joilla oli aikomus rakentaa elokuvateatteri Vesikansantien varrelle, nykyisen torin yläpuolelle. Ovimiehenä oli tuohon aikaan Smertsi Merivirta ja lippuja myi useimmiten Kerttu Harkokivi, joka kaupassa oli tottunut rahankäyttöön. Merivirta oli tarkka mies, eikä päästänyt liputtomia saliin. Joillakin pojilla oli usein niin vähän rahaa, että panemalla kaikkien poikien rahat yhteen saatiin ostetuksi vain yksi pääsylippu. Sillä joku kavereista meni sisälle ja avasi näyttämön takaoven. Sitä kautta muut pääsivät sisälle.

Pentti Väätänen kävi 1953 elokuvanesittäjän kurssin. Sen jälkeen hän näytti työtoverinsa, Vihdin Sähkö Oy:n työnjohtaja Sigurd Heikuran kanssa vuorotellen elokuvia Nummelan seuratalossa.  Pentti Väätänen toimi usein myös ovimiehenä ennen esityksen alkua. 1960-luvulla Vuokko Hynninen, o.s. Jalava ja Bertta Kiiski olivat lipunmyynnissä. Ovimiehenä oli tuolloin Seppo Merikallio. Vielä 1970-luvun puolivälin jälkeen Olli Elopuro näytti elokuvia Joukolassa.

/><figcaption class=wp-element-captionPentti Väätänen Vihdin Sähköyhtiön pihalla. Kuva: Väätäsen perheen kokoelma

Joskus seuratalossa vierailivat julkisuuden henkilöt ja oikeat elokuvatähdet. Jossakin iltamatilaisuudessa 1940-luvun lopulla oli pääohjelmanumerona erittäin suosittu Lauantaisauna ja ohjelman juonsi Niilo Tarvajärvi. Illan taiteilijavieraana oli Tauno Palo ja luonnollisesti naiset olivat ihastuksissaan.

Sodan jälkeen järjestettiin seuratalolla erilaisia muitakin kulttuuritapahtumia, mm. runoiltoja, joissa ainakin Erkki Koivistoinen oli lausumassa.

Aiemmin, opettaja Urho Karhumäen aikana esitettiin seuratalossa myös joitakin hänen näytelmistään, ainakin 1925 Härkmanin pojat -niminen näytelmä.

Pekka Laustio on kertonut, että hänen isoisänsä Kalle Sammalkari oli vielä sotien jälkeenkin mukana näytelmässä Jeppe Niilonpoika, missä ”Papuliksi” kutsuttu raivoraitis Kalle Sammalkari näytteli kännikalaa.