Esko Kalervo Helle oli puuseppä Edvard Hellen ja hänen vaimonsa Alinan, o.s. Widell kolmanneksi vanhin poika, joka sai isänsä, Hellen verstaassa opin ammattiin.
Edvardin vanhimmat pojat työskentelivät puuseppinä verstaalla isän kuoleman jälkeisiin taloudellisiin vaikeuksiin asti. Verstas joutui välillä vieraiden omistukseen ja poikien oli hakeuduttava muualle töihin. Esko työskenteli mm. Hyvinkäällä puuseppäverstaalla. Juuri ennen talvisotaa Esko, Veikko ja Jaakko Helle pystyivät lunastamaan verstaan takaisin. Töitä jatkettiin 1950-luvun alkupuolelle asti.
Eskolla riitti elämässä töitä ja luottamustoimia. Hän teki mm. maalaustöitä kouluilla, toimi veistonopettajana sekä kävi puutarhatöissä.
Jo vanhempiensa kanssa Hellen veljekset olivat tottuneet osallistumaan työväentalon tapahtumiin. Työväenyhdistys Elon johtokuntaan Esko Helle kuului 1936 – 1968. 1930-luvulla. Hän myös näytteli yhdistyksen näytelmäpiirissä (1936 mm. Pohjalaisissa Korkelan roolissa ja 1937 Itkevässä ilveilijässä). Esko oli myös huvitoimikunnan jäsen.
Urheiluriennoissa Hellen veljekset olivat mukana lapsesta asti. Eskon lajina oli varsinkin hiihto, mutta vielä 1940-luvulla hän ohjasi myös miesten voimistelua. Nummelan Kisaajien johtokuntaan Esko kuului 1929 alkaen, puheenjohtajana 1935 – 1970. 1930-luvulla hän oli myös Nummelan Urheilukenttä Oy:n johtokunnassa. Nummelan palloseuran johtokunnan jäsen hän oli 1964.
Kylän pojat harrastivat jo 1920-luvulla monenlaista musisointia. Esko soitti mm. rumpuja Havaj Jazz-Band yhtyeessä. Eskon rakkaimpiin harrastuksiin kuului kuitenkin kuorolaulu.
]
Vappuaamuna Eroittajan edessä 1950-luvun alkupuolella.
Edessä vasemmalta: Riitta Långström (Lehto), Irja Kuorikoski (Rantanen), Pirjo Lindfors (Lehtonen), Marja-Liisa Salminen
Seuraavassa rivissä: Mirjam Olsson, Vappu Laakso (Sassi), Helga Långström, Sirkka Lehtonen (Waara), Toini Helle ja Heikki Louhi
Seuraavassa rivissä ylempänä: Matti Laakso, Esko Helle, Jouko Helle, Asko Heino
Takarivissä: Jyrki Helle, Veikko Helle, tunnistamaton.
Kuvan omistaa Ritva Miettinen.
Esko Helle toimi Nummelan VPK:n puheenjohtajana 1946-1950. Myös kunnallispolitiikkaan Esko Helle osallistui. 1950-1964 hän kuului Vihdin kunnanvaltuustoon, jossa hän kuului rakennuslautakuntaan ja 1960-luvun alkuvuosina hän oli kaavoituslautakunnan puheenjohtaja.
Urheilulautakunnanpuheenjohtaja hän oli ainakin 1954. Myös kirkkovaltuuston jäseneksi Esko Helle valittiin 1955, 1959.
Aili ja Esko Hellen perheeseen syntyi neljä lasta: Kari (1937), Eira (1941), Sirkku (1942) ja Terttu (1944). Kari kuoli jo vuoden vanhana.
Esko Helle loukkaantui auton töytäisemänä kotinsa läheisyydessä ja kuoli 1973.
Aili Helle
Aili Maria Ekman (1910) oli Lohjantien Rintelässä asuneiden Frans ja Aleksandra Ekmanin tytär.
Aili Maria, Ekmanien ensimmäinen lapsi syntyi 1910 perheen asuessa Nummenkylän Tonttulassa. Vihdin vt. kappalainen Kalle Herbert Kahiluoto kastoi Ailin Länsi-Uudenmaan kansanopistossa nyk. Hiidenrannan alueella.
Aili aloitti koulunkäyntinsä 1919 Nummelan vanhassa puukoulussa. Opettajina olivat Elin ja Urho Karhumäki. Nummelan kemikaliokaupan omistaja Rudolf Hirn antoi Ailille ruotsin tunteja. Kouluvuosien jälkeen Aili meni töihin Hirnien omistamaan liikkeeseen.
Nuoruusvuosinaan Aili harrasti monenlaista urheilua, kesällä mm. juoksua ja pituushyppyä sekä talvella hiihtoa. Myös voimistelu ja tanhut kuuluivat Ailin vapaa-aikaan. Hän kuului vuosia Nummelan Kisaajien johtokuntaan.
Työväenyhdistys Elon näyttämötoiminnassa Aili oli mukana sekä 1920- että 1930-luvulla ja kuului myös huvitoimikuntaan.
Aili avioitui 1934 puuseppä Esko Hellen (1909 Vihti) kanssa. Perhe asui aluksi Rintelän yläkerran huoneen ja keittiön asunnossa. Aleksandra Ekman asui tyttären perheen kanssa samassa talossa ja kuoli 1962.
Aili Helle kuoli 2007.